Baktériam je na zuboch dobre

V ústach dospelého človeka je asi 50 miliárd baktérií. Nás zaujímajú najmä tie, ktoré sú zodpovedné za zubný kaz a za parodontitídu. Ako sa dá s nimi vychádzať tak, aby nám neublížili?  

Miliardy baktérií človek získava postupne za života. Bábätká po narodení nemajú žiadne, ale postupne naberajú ako prvé streptokoky. Môžu ich získať z potravy, prostredia alebo pri kŕmení lyžičkou, ktorú mal predtým v ústach dospelý človek. 

Kde sa baktérie v ústnej dutine usadzujú? Na krčku zuba, v malých ryhách a v medzizubných priestoroch. Najviac sa zachytávajú na jazyku, na jeho členitom a drsnom povrchu. 

Nie sú hneď patogénne, čo znamená, že nevyvolajú infekciu alebo nejaké ochorenie. Odoláva im správny imunitný systém. Ale ak je organizmus oslabený, viac sa množia a môžu vyvolať ochorenie alebo zápal

Čo sa deje po umytí zubov?

Z množstva baktérií je Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus a Laktobacillus zodpovedný za zubný kaz. Ďalšie za západ za zápal ďasna, ktorý môže prerásť do parodontitídy. A to: Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, Treponema denticola, Aggregatibacter actinomycetemcomitans a Prevotella intermedia.

 

„Po vyčistení zubov sa na nich do hodiny objaví proteínový film, ktorý do 2 až 4 hodín osídľujú baktérie. Baktériám sa v ústach páči a na rozmnožovanie im stačí neutrálne pH. Ako sme povedali, nie sú hneď nebezpečné,“ povedal zubný lekár Martin Plevák zo Zubnej ambulancie Doc. Lindauera, ktorá sídli na Špitálskej ulici v Bratislave.

Ale pri kyslom prostredí sklovina zmäkne a môže sa vytvoriť zubný kaz. Kyslé prostredie vyrobí cukor, ktorý baktérie milujú. Keď ho dostanú a strávia, produkujú kyseliny, ktoré narúšajú sklovinu

Na túto prácu potrebujú čas a získajú ho, keď sa povlak na zube dlho nečistí. Nečistený povlak postupne stvrdne a vytvorí sa zubný kameň.  

Baktérie sa menia

Zloženie baktérií a ich stanovištia sa vekom a okolnosťami menia. Povedzme tehotné ženy majú vplyvom hormonálnej zmeny ďasná citlivejšie na baktérie. Vtedy treba dbať na zubnú hygienu, dať si ju urobiť profesionálne v prvom i poslednom trimestri. 

„Baktérie sa môžu viac či menej usadzovať a rozmnožovať podľa toho, ako sa mení vaše pH v ústach. Aj jete surovú stravu, máte ho neutrálne, lebo zuby sa hryzením čistia aj mechanicky. Keď máte v jedálničku napríklad veľa zemiakov, máte kyslejšie prostredie, pretože zemiaky obsahujú sacharidy. Aj počas choroby sa mení zloženie mikroflóry,“ konštatuje Martin Plevák.

U fajčiara sú ďasná menej odolné voči baktériám a komplikovanejšie sa hoja. Pri užívaní liekov môže mať pacient menej slín, čím sa menej čistí ústna dutina a vtedy je zvýšené riziko zápalov a kazov. Sliny totiž obsahujú enzýmy, minerály i proteíny.

Prevencia proti baktériám

Chcete predísť zubnému kazu a zápalu ďasien? Denným čistením zubov a profesionálnou hygienou. Vedecký výskum ešte spred 40 rokov dokázal, že po dôkladnej dentálnej hygiene sú bakterie schopné vytvoriť kaz až po 3 mesiacoch. 

Neskôr boli publikované ďalšie výskumy, ktoré dokázali, že sa tvorba zubného kazu dá takto eliminovať. Na základe tohto výskumu nemecký lekár Dr.Joachim Müller odporúča svojim pacientom profesionálnu dentálnu hygienu 4-krát do roka, teda každé 3 mesiace. Pacienti, ktorí na ňu chodia, majú výborné výsledky

Pred kazom sa chráňte čistením zubov zubnou kefkou, pastou. Čistite si aj jazyk špeciálnou kefkou. Zuby sa čistia aj slinami, žuvačkou, vodou a pevnou stravou ako je povedzme jablko. 

Neodporúčame čistiť si zuby hneď po jedle, ale až po hodine, kým sa pH zneutralizuje. Po jedle môže byť pH kyslejšie, sklovina mäkšia a môžete si ju kefkou poškodiť. 

Proti baktériám je účinná živica z gréckeho mastichovníka – masticha, ktorá sa vyrába aj vo forme žuvačiek. Ako dokazuje výskum, masticha má dobré výsledky v boji proti helikobakteru, známej žalúdočnej infekcii. Viac: www.helikobakterpylori.sk

© - zubambulancia.sk

foto: pixabay

Ďalšie novinky

Zoznam článkov: